Trompet

De Zeeuwse Muziekschool en Toonbeeld verzorgen in Zeeland de meeste trompetlessen. Het instrument wordt op basisscholen ook geïntroduceerd bij muziekprojecten in de klas. Hierbij wordt soms een goedkoper, plastic instrument gebruikt. (Bron: ZB)
Foto: 123RF

Formele omschrijving

De trompet is een koperen blaasinstrument. Koperen blaasinstrumenten hebben met elkaar gemeen dat ze op dezelfde wijze worden aangeblazen, namelijk door een ketelvorming mondstuk op de mond te plaatsen en de luchtkolom in trilling te brengen met de lippen (het embouchure). De trompet heeft een lange ontwikkeling achter de rug, die zich kenmerkte door het zoeken naar manieren voor het opvullen van de intervallen tussen de natuurtonen. Zo ontstond bijvoorbeeld in de vroege Renaissance de schuiftrompet; in de 18de eeuw de Inventionstrompete met extra buizen om de natuurtonen in verschillende stemmingen te kunnen spelen; en de kleppentrompet met gaten aan het eind van diezelfde eeuw.

Voor dit laatste instrument werden de bekendste concerten geschreven: het Trompetconcert in Es door Joseph Haydn en het Trompetconcert in E (tegenwoordig meestal uitgevoerd in Es) door Johann Nepomuk Hummel. In de 19de eeuw kreeg de trompet door de uitvinding van de pistons of ventielen zijn huidige vorm en werd het mogelijk chromatisch te spelen. De trompet is inzetbaar in zeer veel genres, van klassiek tot jazz, en popmuziek tot wereldmuziek. De trompet is onmisbaar in het symfonieorkest, jazzcombo en bigband, fanfare- en harmonie, showband en tal van andere ensemblebezettingen. Een andere bekende samenstelling is het koperkwartet en koperkwintet. (Bron: ZB)

Catalogus: Bladmuziek; Boek; Cd; Dvd

Schema: Muziek, Context: Blaasinstrumenten
Overkoepelend: Koperen blaasinstrument
Verwant: Trompettist
Inhoud

Referenties