Ziekte

Wanneer je je ziek voelt, zijn er fysieke of psychische verstoringen. Deze zorgen voor een aantal symptomen, waarmee je naar de huisarts gaat.

Ruim 1 op de 5 Zeeuwen is niet (helemaal) tevreden over de eigen gezondheid. 4% ervaart de eigen gezondheid als (zeer) slecht. De (ervaren) gezondheid in de gemeenten Kapelle en Veere is duidelijk beter dan gemiddeld in Zeeland. (Bron: ZB)
Formele omschrijving

Verstoring van de gezondheid (definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO), stoornis van de normale functies van het lichaam (of delen daarvan) of van de geest. De mate van ziekte (de morbiditeit) wordt vaak gebruikt als uitkomstmaat in medisch-statistisch onderzoek. Bij de somatische ziekten zijn meestal, bij de psychische ziekten soms organische afwijkingen aantoonbaar. Veel ziekten zijn genoemd naar hun eerste beschrijver, een plaatsnaam of streek, een symptoom, kenmerk, verwekker, overbrenger of de patiƫnt bij wie een aandoening voor het eerst is geconstateerd. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Informatiekaart, Context: Diagnosestelling
Specifiek: Kanker
Verwant: Consult, Symptoom, Ziekenhuis
Referenties