Kanker

De ziekte

Er zijn heel veel soorten kanker. Wat alle soorten van deze ziekte met elkaar gemeen hebben is de eigenschap dat er een ongecontroleerde celdeling plaatvindt. Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden bouwstenen: de cellen. Ons lichaam maakt voortduren nieuwe cellen. Op die manier kan het lichaam groeien en worden beschadigde en oude cellen vervangen. Nieuwe cellen worden gevormd door celdeling: uit één cel ontstaan twee nieuwe cellen, uit deze twee cellen onstaan er vier en dan zo voort.

In elke cel zit informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en wanneer de cel ermee moet stoppen. Deze informatie zit in de kern van elke lichaamscel, en wordt doorgegeven van ouder op kind. Dat is zogenaamd erfelijk materiaal, DNA genoemd.

Elke dag zijn er miljoenen celdelingen in je lichaam. Tijdens al die celdelingen kan er iets mis gaan. Door toeval, of door schadelijke invloeden, zoals bijvoorbeeld roken of teveel zonlicht. Meestal zorgen reparatiegenen voor herstel van de schade, maar soms werkt die zelfbescherming niet. De genen die de deling van de cel regelen, maken dan fouten. Bij een aantal fouten in dezelfde cel, blijft die cel zich maar delen. Zo ontstaat kanker.

Informatie

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is het kennis- en kwaliteitsinstituut voor professionals en bestuurders in de oncologische en palliatieve zorg. Ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland hebben de handen ineengeslagen onder de naam EMBRAZE. Samen willen zij de kwaliteit van zorg voor de patiënt met kanker continu verbeteren en de kans op genezing vergroten.
 Een groot team van experts maakt zich hard voor de best mogelijke zorg op het juiste moment en zo dicht mogelijk bij de patiënt of in de regio. Veel achtergrondinformatie over en verhalen van mensen met kanker is te vinden op kanker.nl.

De gemiddelde sterfte aan kanker in Zeeland ligt iets onder het landelijk niveau. Over de periode 2007-2010 overleden in Zeeland gemiddeld 20 personen aan kanker, in geheel Nederland 21. In 2014 waren er 23.226 Zeeuwen in behandeling voor kanker en goedaardige gezwellen. In verhouding tot de totale bevolking ligt dit iets boven het landelijk gemiddelde. (Bronnen: ZB en Kanker.nl )
Formele omschrijving

1. Verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende typen kwaadaardige gezwellen; kanker vormt sinds 2008 de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland, gevolgd door hart- en vaatziekten. 2. Kwaadaardige nieuwvorming; ongecontroleerde vermenigvuldiging van cellen, gekenmerkt door vernietiging van het omgevende weefsel, ingroei in vaten en versleping van cellen via bloed en lymfe naar ander organen en weefsels. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Informatiekaart, Context: Diagnosestelling
Overkoepelend: Tumor, Ziekte
Specifiek: Borstkanker, Longkanker, Uitzaaiing, Ziekte van Kahler
Verwant: Bestraling, Chemo, Diagnose, Fysiotherapeut, Haarwerker, Homeopaat, Homeopathie, Kaalheid, Moermantherapie, Oncologie, Oncologiepatiënt, Oncologieverpleegkundige, Palliatieve zorg, PatiëntenorganisatieBezig met het laden van de kaart...


Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisatie (NFK)

Adres Postbus 8152

3503 RD Utrecht

T +31-30-2916090 E secretariaat@levenmetkanker.nl
W http://nfk.nl/nfk/home/
Info NFK behartigt de belangen van mensen met kanker. Doel is dat kankerpatiënten: meer inspraak krijgen op het gebied van zorg en wetenschappelijk onderzoek, sneller worden behandeld met de meest effectieve behandelingen, meer inzicht krijgen in de kwaliteitsverschillen in de zorg (via bijvoorbeeld Patiëntenwijzers),volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij,

de regie kunnen houden, zowel voor, tijdens als na de behandeling.
Referenties


Afhankelijk van.

Afhankelijk van Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisatie (NFK)
Draagt bij Factor Constante
Interval Min Max
Opmerkingen