Dood

Waarom kun je aan kanker sterven? Het is een vraag die vaak vergeten wordt, maar aan de kern ligt van alles wat je overkomt wanneer de diagnose eenmaal is gesteld. Het hangt meestal af van de plaats van de tumor en eventuele uitzaaiingen: ze kunnen je organen platleggen. Zo kan een hersentumor zoveel druk geven dat je hersenen niet meer kunnen functioneren. Of een tumor in de longen kan zoveel vocht veroorzaken dat je niet meer kunt ademen. Maar zelfs wanneer de tumor op een plek in het lichaam zit, waar deze zelf niet voor uitval van een orgaan zorgt, kun je nog overlijden omdat de belasting op je hele lichaam te groot wordt.

Het delen van de cellen, het groeien en uitzaaien kost heel veel energie. Uiteindelijk ga je je eigen cellen afbreken om om genoeg energie te kunnen leveren. Dat is dan weer funest voor je afweersysteem, waardoor je aan een simpel virus kunt overlijden. En als dat niet gebeurt, gaat tenslotte zelfs het ademen en het kloppen van je hart teveel energie kosten. Dit is het moment waarop het lichaam het echt niet meer volhoudt. (Bron www. kijkmagazine . nl)
Doodveer45106900 s.jpg

De dood is een toestand waarbij een voorheen levend organisme niet meer groeit, geen stofwisseling en geen actieve levensfuncties meer heeft (ademhalen, eten,drinken, denken, bewegen enzovoort).

Een organisme is dood wanneer het niet meer reageert op zintuiglijke prikkels (bewustzijnsverlies), er geen reflexen meer aanwezig zijn (slikken, lichtstijve pupillen, geen pijnreactie) en er een algehele spierverslapping valt waar te nemen. Eveneens is de hartslag niet meer waarneembaar, er is sprake van een ademhalingsstilstand, de bloeddruk kan niet meer gemeten worden en vindt er door het gehele lichaam geen metabolisme op cellulair niveau meer plaats. Het betreft de aanwezigheid van al deze verschijnselen: afzonderlijke verschijnselen kunnen wijzen op lichamelijk disfunctioneren bij een levend persoon. (Bron: ZB).

De gemiddelde sterfte in Zeeland ligt onder het landelijk niveau. Over de periode 2007-2010 overleden in Zeeland gemiddeld 68 personen, in geheel Nederland 72 (Bron: Nationale Atlas Volksgezondheid).
Formele omschrijving

1. Zelfstandig naamwoord: levenseinde.

2. Bijvoeglijk naamwoord: overleden, gestorven. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Informatiekaart, Context: Levenseinde
Verwant: Euthanasie, Nazorg, Oncologiepatiënt, Palliatieve zorg, Patiëntenorganisatie, Uitvaartverzorging
Referenties