Cardiogram

Een cardiogram is een registratie van de bewegingen van je hart. Dit wordt ook wel een hartfilmpje genoemd, of ECG (elektrocardiogram). Met dit onderzoek wordt de werking van je hart onderzocht, en dan met name het hartritme. Het onderzoek vindt plaats in het ziekenhuis of bij de huisarts die de benodigde aparatuur in de praktijk heeft. Het beste kun je op de dag van het onderzoek kleding dragen die makkelijk aan en uit kan.

De laborante vraagt je om bovenkleding en kousen uit te trekken, en laat je dan plaatsnemen op de onderzoeksbank. Daar ga je rustig liggen terwijl er dan een aantal plakkers (elektroden) op je armen, benen en borst worden bevestigd. Aan de plakkers zitten snoertjes die de signalen doorsturen naar het ECG-apparaat. Het ECG-apparaat maakt een grafiek van deze signalen, die de arts dan kan beoordelen. Het onderzoek is pijnloos en duurt nog geen 10 minuten. (Bron: www. ziekenhuis .nl)
Formele omschrijving

Curve of beeldscherm of printer/plotterpapier als resultaat van elektrocardiografisch onderzoek. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Informatiekaart, Context: Onderzoek naar kanker
Overkoepelend: Medisch onderzoek
Referenties