Bijwerking

Gedurende de behandeling van je ziekte kun je last krijgen van bijwerkingen. Een bijwerking is een effect op je lichaam als gevolg van de behandeling. Van bestraling kun je last krijgen van bijvoorbeeld vermoeidheid en haaruitval, maar ook huidklachten en klachten van je slijmvliezen. Krijg je naast bestraling ook chemotherapie, dan kunnen de bijwerkingen heviger zijn. Bespreek dit altijd met je behandelend arts, want misschien is er wel iets aan te doen. Ook op websites als Kanker.nl kun je informatie vinden. (Bron: Kanker.nl en www.Gezondheidsnet.nl)
Bijwerking55976050 s.jpg
Formele omschrijving

Schadelijke en/of ongewenste werking van een geneesmiddel dat in de gebruikelijke dosering is toegediend voor preventieve, diagnostische of therapeutische doeleinden. Betreft dus niet-verwachte effecten van genees-, voedings- of genotmiddelen.

Men onderscheidt: type A-bijwerking: ongewenst effect, veroorzaakt door geneesmiddel in therapeutische dosering, voortvloeiend uit de farmacologische werking en voorspelbaar en dosisafhankelijk. Type B-bijwerking: ongewenst effect, veroorzaakt door geneesmiddel in therapeutische dosering, samenhangend met verhoogde gevoeligheid van een individu en daarmee onvoorspelbaar en meestal dosisonafhankelijk.

Bij introductie van een nieuw geneesmiddel kunnen ernstige zeldzame bijwerkingen niet worden uitgesloten. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Informatiekaart, Context: Bijwerkingen wegens kanker
Specifiek: Hand-voetsyndroom, Kaalheid, Misselijkheid, Spraakstoornis
Verwant: Behandeling, Medicijn, Oncologiepatiƫnt
Referenties