Ontwikkelingen verblijfstoerisme volgens het CBS

Het CBS telde in 2019 11,1 miljoen overnachtingen. Dit is zo’n 6% meer dan in 2018. Deze groei is voornamelijk te danken aan een toename van het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten. Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen is met 9% gegroeid t.o.v. 2018, naar 6,3 miljoen. Dit is het hoogste aantal overnachtingen van buitenlandse gasten tot nu toe. Duitse gasten zijn met ruim 4,7 miljoen overnachtingen de grootste groep buitenlandse bezoekers, gevolgd door de Belgen met ruim 1,2 miljoen overnachtingen. Samen genereren deze landen bijna 54% van het totaal aantal overnachtingen in Zeeland.

Ontwikkelingen per accommodatietype

In Zeeland groeit het aantal nachten op ‘huisjesterreinen’ (vakantiewoningen en verhuurchalets) fors: +12%. Dit accommodatietype groeit al jaren enorm in populariteit en het aanbod groeit ook flink mee: er is een toename van bungalowparken in Zeeland en daarnaast bieden steeds meer campings verhuurchalets aan. Al met al nam het aantal slaapplaatsen op de zogenaamde huisjesterreinen in vijf jaar met 18% toe. Het toeristisch kamperen en de hotels zagen allebei een groei van 3% van het aantal overnachtingen. Voor de campings kwam deze groei volledig uit het buitenland, het aantal Nederlandse kampeerders bleef gelijk.

Ontwikkelingen per herkomstland

De groei van Duitse overnachtingen zet in Zeeland met 11% onverminderd door, door het hele jaar heen. Het aantal overnachtingen van Nederlanders steeg met 2%. Zeeland verliest hier wat marktaandeel, want de overnachtingen van Nederlanders in eigen land groeiden overall met 4,5%. Een derde belangrijk herkomstland voor Zeeland is België. Na forse groei in de voorgaande jaren, is de groei nu wat lager: +3%, vooral dankzij het Belgische bezoek aan Zeeland in voor- en naseizoen. Elders in Nederland nam het toerisme vanuit België harder toe: +7%. Hoewel Zeeland hier dus wat marktaandeel verliest, is Zeeland nog altijd de provincie met de meeste Belgische overnachtingen.

Seizoensspreiding

De groei van het toerisme in 2019 heeft met name plaatsgevonden in het vroege voorseizoen (maart/april) en het naseizoen (september tot en met december). Daarmee zet de trend door dat de schouderseizoenen sneller groeien dan het hoogseizoen.

Prognose verblijfstoerisme 2020

Toerisme is van grote betekenis voor Zeeland en in de afgelopen jaren was sprake van een stijgende lijn in het verblijfstoerisme. 2020 is een jaar anders dan alle andere jaren. De maatregelen tegen het coronavirus hebben een ongekende impact op de vrijetijdseconomie en zullen ook zichtbaar worden in alle toeristische cijfers voor dit jaar. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft op basis van alle beschikbare cijfers en informatie een verwachting gemaakt voor de uiteindelijke omvang van het verblijfstoerisme in Zeeland in 2020. In de leaflet vindt u de prognose voor het laag-, voor-, hoog- en naseizoen.

Download de leaflet hieronder voor alle cijfers!Contactpersonen


Diana Korteweg Maris

Diana Korteweg Maris

Downloaden

Over deze publicatie

Publicatiedatum: 2020
Project: Kerncijfers vrijetijdseconomie Zeeland
Thema: Consumentengedrag
In samenwerking met: Provincie Zeeland
Auteurs: Diana Korteweg Maris, Marije Noordhoek, Maarten Soeters