Recreatiesector gaat water duurzaam (her)gebruiken

Zeeland trekt jaarlijks veel toeristen. Dat geeft een economische impuls aan de regio, maar zorgt ook voor druk op de voorzieningen, zoals water. Impuls Zeeland, HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en drie ondernemers werken samen aan de verduurzaming van het watergebruik in de recreatieve sector. Zo wordt er gekeken naar waterbesparing of circulair watergebruik.

Een lagere milieubelasting in de regio

In het pilotproject duurzaam watergebruik onderzoeken en testen drie bedrijven diverse methodes om hun watergebruik te verduurzamen. Het doel? Een lagere belasting op het milieu en een goede voorbereiding op een toekomst met water te korten.

  • Strandpark de Zeeuwse kust: Afvalwater van douches, wasbakken en wasmachines zuiveren, opslaan en hergebruiken als spoelwater voor toiletten.
  • Camping Weltevreden: Zuiveren van douchewater voor het doorspoelen van toiletten en het irrigeren van planten.
  • Camping Olmenveld: Medicijnresten zuiveren uit afvalwater voor het hergebruik van water voor omliggende landbouw.

Beleving gasten waterverbruik

Impuls Zeeland is leading partner van dit project. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme is de kennispartner in het project. Wij doen onderzoek naar de vakantiebeleving van de gast: wat merken gasten van de pilots? Welke invloed heeft dit op hun vakantiebeleving? Daarnaast kijken wij ook naar de bewustwording van gasten. Gaan gasten bijvoorbeeld bewuster om met waterverbruik als ze zien dat ondernemers dat ook doen?

Meer informatie

Het project duurzaam watergebruik is gestart in februari 2021 en loopt tot juli 2023. Opgedane kennis in het project wordt gedeeld met de hele sector. Zo zullen er later in het proces demonstraties gegeven worden van de toegepaste methoden. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met projectmanager Simon Witt.

Het pilotproject is onderdeel van het Zeeland in Stroomversnelling subsidietraject en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland. Contactpersonen


Myrthe Naus

Myrthe Naus

Over dit project

Looptijd: 2021 - 2023
Thema: Consumentengedrag
In samenwerking met: NV Economische Impuls ZeelandReferenties