Ga direct naar


Kitesurfers, het water is nog koud maar ze staan al te trappelen!

Balk - Kitesurfersmaandag 09 mei 2016

Door Timo Derriks

De zon heeft zich de afgelopen dagen (en ook vandaag weer!) goed laten zien en het toeristisch seizoen komt op gang. Ondanks het warme weer is het water nog wel wat koud, maar de kitesurfers staan alweer te trappelen om het water op te gaan! De watertemperatuur wordt weer wat aangenamer, de kitesurfscholen zijn weer gestart. Het laatste half jaar zagen we alleen de doorgewinterde kitesurfers op het water, al snel zal het weer een gevarieerd kleurenspectrum van vliegers in de lucht zijn!

Zeeland is een toplocatie voor deze gave sport. Net als Zeeland proberen andere toeristische kustbestemmingen door heel Noordwest-Europa zich opnieuw uit te vinden. Deze bestemmingen moeten werken met wat ze hebben; geen 35 graden in de zomer, maar wel mooie natuur en onder andere goede kitesurfcondities zoals windrichting en windsterkte.  Vroeger verbleven bezoekers een aantal dagen aan de kust voor de gezondheid en de voordelen voor het welzijn. De wellness faciliteiten aan de kust zijn weer aan het groeien in populariteit, maar ontspanning op zich is vaak niet genoeg voor de hedendaagse kusttoerist. Vandaag de dag zijn ze ook op zoek naar uitdagende belevingen, waarbij lifestyle watersporten tegemoetkomen aan de wens voor de wat meer avontuurlijke activiteiten. Het is dan ook niet verrassend dat activiteitencentra op het strand elk seizoen weer grote getale toeristen mogen verwelkomen en ontwikkelingen in volle gang zijn, zoals bijvoorbeeld op het Noordzeestrand aan de Veerse Gatdam bij Vrouwenpolder.

Ondertussen is Zeeland zichzelf als provincie aan het ontwikkelen tot een gezonde regio. Het beoefenen van lifestyle sporten over het algemeen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid, waarbij kitesurfen geen uitzondering is.  Kitesurfers en andere watersporters linken hun sport vaak eerder aan het gevoel van ‘vrij zijn’ dan aan directe kenmerken gerelateerd aan hun fysieke en mentale gezondheid. Het bevorderen van de kitesurfsport vanwege gezondheidsredenen en daarbij de relatie met het ontwikkelen van de gezonde regio, is niet zo makkelijk als het klinkt. Kitesurfen is namelijk niet overal toegestaan: het is alleen mogelijk op de aangewezen kitesurfspots. In tegenstelling tot windsurfen, wat overal is toegestaan mits verboden, zijn de kitesurfers in Zeeland dus echt gebonden aan bepaalde spots. Een voornaamste reden van dit beleid is het idee dat kitesurfen een negatief effect zou hebben op de natuur, denk hierbij aan het verstoren van vogels. Op een drukke dag op zo’n spot is het vaak ware show voor bezoekers, alhoewel het zien gebeuren van ongelukken toch echt minder fijn is. Het aantal spots lijkt misschien voldoende, maar dit is toch een beetje misleidend. Het kiezen van een spot is namelijk afhankelijk van de windrichting; dit zorgt er logischerwijs voor dat er altijd een paar spots erg druk zijn wanneer er op andere spots juist niets gebeurt, vanwege bijvoorbeeld aflandige wind.

Door toenemende drukte kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De ‘locals’, diegene die de spot in ieder geval als hun broekzak kennen, weten als geen ander voor welke obstakels en stromingen zij op moeten passen. Voor beginnende en bezoekende kitesurfers is dit een ander verhaal. Het niveau maar ook de instelling en motivatie van deze kitesurfers kan verschillen met die van ervaren lokale kitesurfers, wat niet alleen tot ergernissen kan leiden maar ook tot fysieke botsingen, al dan niet alleen van de lijnen. Kitesurfers verwelkomen over het algemeen hun toeschouwers maar ook deze laatste dienen te begrijpen dat het snel goed fout kan zijn en dat het leven van kitesurfers soms letterlijk aan een draadje hangt, maar ook voor de toeschouwers gezien soms akelig nieuwsberichten. Voor kitesurfers maar ook zeker voor toeschouwers is voorzichtigheid en het houden van een gepaste afstand een ware must.   

Zeer recentelijk hebben natuurorganisaties en sportbonden in Nederland een ‘Buitencode’ opgesteld. Met de nieuwe buitencode willen ze de omgang tussen bezoekers van natuurgebieden op een positieve manier beïnvloeden, “geef een ander de ruimte en bescherm de natuur waar je geniet”. Ook op het strand en het water is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met elkaar en met de natuur.

De buitencode bestaat uit 5 regels:

  1. Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart
  2. Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers
  3. Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
  4. Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
  5. Blijf op de paden en geef natuur de ruimte

Het gebruik van deze buitencode voor het beoefenen en aanschouwen van kitesurfen kan ook in Zeeland voor positieve beïnvloeding zorgen. Voor kitesurfers en de veiligheid is er een methode gevonden die kan worden toegepast op kitesurfen en de wind: de 3x3 reductiemethode van Werner Munter. Op basis van dit model kan je bepalen of je safe zit, of dat je twijfelt om te gaan kiten. De Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) heeft een safety card gemaakt voor de kitesurfers waarop deze 3x3 reductiemethode staat, deze kaart wordt uitgedeeld in de NKV tent op diverse kite evenementen. Om veiligheid te bevorderen en de kans op ongelukken te reduceren dienen we met z’n allen ook elkaar in de gaten te houden. Help en vraag elkaar; bezoekers en kitesurfers maar ook kitesurfers onderling. Bij twijfel over windcondities in combinatie met niveau zijn er op goede dagen altijd kitesurfinstructeurs in de buurt welke hierin ook een belangrijke rol kunnen vervullen.

Met de verschillende toegestane kitesurfspots in Zeeland, moet het wel lukken om deze zomer een keer een glimp op te vangen van een aantal kitesurfers wanneer je langs deze plekken komt. Het is altijd erg indrukwekkend om hier even naar te kijken. De Nederlandse Kitesurf Vereniging werkt ondertussen hard om de drukte en het aantal spots positief te beïnvloeden.

Dat het maar een mooi en veilig kitesurfseizoen mag worden!

« Terug
Snelkoppelingen

Bookmark and Share