Ga direct naar


Combinatie klussen en vakantie kansrijk?

Balk Caravanityvrijdag 11 maart 2016

Door Jorrit Bijl

Het is op het eerste gezicht niet een logische combinatie klussen en vakantie. Toch zijn er voldoende aanwijzingen dat door de opkomst van de doe-het-zelf samenleving hier zowel maatschappelijk als economisch kansen liggen.

CELTH (Centre of Expertise Leisure Tourism & Hospitality) deed afgelopen jaar onderzoek naar de toekomst van de vaste gast. Wat bleek, klussen staat in de top-5 ondernomen activiteiten van de vaste gast. Uit interviews bleek dat de vaste gast, doordat hij zijn eigen tempo kan bepalen, het klussen ervaart als een plezierige en recreatieve bezigheid. Maar dit is niet het enige. Enige tijd geleden berichtte EenVandaag over de trend ‘Caravanity’, waarbij mensen voor hun plezier vaak oudere caravans opknappen en naar eigen smaak inrichten. Dit leidt soms tot uiteenlopende creaties die opvallen tussen de egaal witte caravans.

En waarom zouden we als vrijetijdssector de gast niet verder in deze behoefte gaan voorzien. Recentelijk is Platform31 (een kennis- en netwerk organisatie voor stad en regio) in samenwerking met woningcorporaties en kennispartners gestart met een experimentenprogramma voor het zogeheten ‘klushuur/-koop’. Het concept is eenvoudig: huurders of kopers krijgen de mogelijkheid om goedkoper en naar eigen smaak te gaan wonen door zelf een deel van het onderhoud of de renovatie te doen (Platform31, 2015).

Nog een beetje een ver van mijn bedshow? Nee hoor, onze buren in Duitsland experimenteren reeds met soortgelijke constructies voor boten. Zo brengt het Duitse magazine ‘Yacht’ booteigenaren die hun boot niet meer (kunnen) onderhouden in contact met mensen die wel willen varen maar nog geen boot kunnen aanschaffen. Zij mogen onder een aantal voorwaarden met de boot varen, zo dienen zij onder andere de boot te onderhouden. Het resultaat is dat mensen sneller met de watersport in aanraking komen en de ongebruikte boten onderhouden en bevaren worden. Uiteindelijk kan dit traject leiden tot een definitieve overname.

Er liggen voldoende kansen voor de verblijfsrecreatie. Denk hierbij aan leegstaande (vakantie)woningen in krimpregio’s. Krimp betekent vaak verpaupering van dorpen en verschraling van het voorzieningenniveau. Er zijn initiatieven waarbij concepten als kluswoningen en het herbestemmen van woningen tot vakantiewoningen verkend worden. Zo probeert men op verschillende manieren de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van een gebied te vergroten. De vraag is nu wanneer dienen de eerste klushuur/-koop vakantiewoningen of boten zich in Nederland aan?

Een aantal weken geleden vond de prijsuitreiking van de Radicale Vernieuwers plaats. Een innovatieprijs die uiteindelijk werd gewonnen door Caventou (die zonnecellen bijvoorbeeld integreert in designmeubels) en de Nederlandse School (tools om radicale veranderingen in het onderwijs te bewerkstelligen). Maar onder de deelnemers was ook Sustainer Homes, die (vakantie)huizen bouwt die compleet onafhankelijk zijn van gas-, water- licht, riool- of internetaansluitingen. Het draait allemaal om vrijheid, om te kunnen leven waar en hoe je maar wilt, thuis of op vakantie in je hip gepimpte caravan of vakantiewoning.

« Terug
Snelkoppelingen

Bookmark and Share