Ga direct naar


Een unieke Zeeuwse beleving

Unieke Belevingmaandag 23 november 2015

Door Kim Provoost

Een unieke beleving, dat is iets waar we allemaal naar op zoek zijn tijdens een vakantie of dagje uit. Maar wat is een unieke beleving nu eigenlijk en wat zijn de unieke belevingen van de gast die Zeeland bezoekt? Iedere gast ervaart een unieke beleving op haar eigen manier. Als Zeeuwse weet ik dat Zeeland veel unieke plekjes te bieden heeft en dat er veel mogelijkheden zijn om een unieke beleving te ervaren. Kenniscentrum Kusttoerisme heeft afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de unieke beleving van de gast. Er zijn interviews gehouden met gasten en er is een vragenlijst uitgezet via het Zeelandpanel. In dit panel bestaande uit zo’n 1800 dagrecreanten en verblijfstoeristen uit zowel binnen- als buitenland worden vragen voorgelegd over verschillende onderwerpen. Dit keer stonden de vragen in het teken van de unieke beleving. We willen u graag meenemen in de eerste resultaten.

Een groot deel van de respondenten is afkomstig uit Duitsland, zij gaan voornamelijk naar de regio’s met strand. Ook de Nederlandse toerist in Zeeland verblijft in regio’s met strand, maar zij verspreiden zich over drie regio’s, namelijk Walcheren, West Zeeuws Vlaanderen en Schouwen-Duiveland, terwijl de Duitse toerist voornamelijk op Walcheren verblijft. De Duitse toerist komt samen met zijn familie naar Zeeland, terwijl de Nederlandse toerist er vaker voor kiest om met zijn of haar partner op pad te gaan.

Zeeland heeft een gevarieerd landschap. Zo kun je genieten van bos, strand en uitgestrekte landschappen. Persoonlijk kan ik zelf ook genieten van een wandeling door het bos of fietsen door de duinen. Blijkbaar ben ik niet de enige, want ook de Duitse gast ervaart het Zeeuwse landschap intens. Zij komen volledig tot ontspanning door de lucht, het strand, de zee en actief te zijn in de natuur.
De reden om naar Zeeland te komen is de frisse (zee) lucht en de weidsheid van het landschap. Dat maakt mij als Zeeuw trots. Soms besef je zelf niet dat je in zo’n unieke omgeving woont, en dat wordt nog meer bevestigd door te luisteren naar de gast die Zeeland bezoekt.

Vanaf het moment dat de Duitse gast Zeeland binnenrijdt tot het moment van vertrek genieten zij van al het moois dat Zeeland hen biedt. Bij een bezoek aan Zeeland wordt de gast bijna altijd herinnerd aan het landschap. Deze herinnering is vaak specifiek de zee en het strand. Deze aspecten creëren een moment van rust en bezinning. Hier wordt ook vaak het zogenoemde ‘vakantiegevoel’ omschreven. Omschrijvingen zoals ‘het hoofd leeg maken’ en het gevoel ‘even helemaal weg te zijn’ passen bij de beleving van Zeeland op het strand en aan de zee.

Naast dat Zeeland haar mooie en uitgestrekte landschappen heeft, biedt het nog meer. Zo worden er verschillende evenementen georganiseerd waar de Duitse gast volop van geniet. Ze gaan er op de fiets naar toe en genieten vooral van de sfeer die op zo’n evenement heerst. Ze genieten met name van de puurheid van de evenementen, ze zijn nog echt zoals ze zouden moeten zijn, zoals bijvoorbeeld vestingfeesten, visserijfeesten, mosselfeesten en nog veel meer. Wat bij een bezoek een blijvende herinnering maakt is de gezelligheid, de sfeer en de feestelijkheid. Uniek is dat bezoekers de drukte opzoeken, maar het gevoel hebben dat er eigenlijk nog wel een zitplaatsje op een terras vrij is.

Zeeland biedt veel mogelijkheden om met de fiets de omgeving te leren kennen, door middel van fietsknooppunten en tal van fietspaden. De Duitse toerist is vooral een actieve toerist, hij weet hier dus goed gebruik van te maken. Op de fiets bezoeken zij verschillende steden en terrasjes. Bij Nederlandse bezoekers in Zeeland blijven ook activiteiten als fietsen en wandelen bij.

“De fietstocht van Westenschouwen naar Zierikzee is bijgebleven. Helemaal langs het water kunnen fietsen, met mooie natuur en prachtige fietspaden”

Lange afstanden fietsen wordt aangegeven als een unieke beleving. Daarbij spelen veilige fietspaden door de duinen en langs de kust een grote rol.

Een zonsondergang aan de kust, dat blijft toch iets bijzonders. Voor de Duitse toerist is dit zelf het moment dat zij het absolute ‘geluksgevoel’ ervaren, samen met het gezin. Bijzonder is hoe de zonsondergang wordt beschreven tijdens het beleven van een uniek moment. Er wordt een gevoel van rust, vakantie en bezinning opgeroepen, waarbij de zonsondergang vaak op het strand wordt beleeft.

Een bekend element in Zeeland is de wind. Persoonlijk vind ik het heerlijk om uit te waaien op het strand en zo even je hoofd leeg te maken. Het strand is ook voor de Duitse gast een fijne omgeving.
De hectiek die ze thuis ervaren ‘verwaait’ in Zeeland volledig. De wind maakt het hoofd leeg en laat zorgen verdwijnen. De zon, de zee, de wind en de blauwe lucht van Zeeland zorgen ervoor dat de gast een volledig vakantiegevoel ervaart, vanaf het moment dat de zee in beeld is.

De gezelligheid en de gastvrijheid van de Zeeuwse bevolking en ondernemers zijn een onderdeel van de beleving van de Duitse toerist. Zeeuwse mensen worden omschreven als positief en altijd vrolijk. De gemoedelijke sfeer die bij elk evenement aanwezig is, de gezellige sfeer op vele terrasjes en tijdens de verschillende activiteiten wordt door de Duitse toerist genoemd in zijn unieke beleving van Zeeland.

We kunnen wel concluderen dat Zeeland veel elementen biedt die een unieke beleving kunnen creëren. Ik hoef jullie daarom ook niet meer uit te leggen waarom ik met veel plezier in Zeeland woon en trots ben op deze provincie!

« Terug
Snelkoppelingen

Bookmark and Share