Ga direct naar


Zeeland een sporttoeristische bestemming? : jazeker!

Mountainbiker balkvrijdag 27 februari 2015

Door Kim Provoost

Dat Zeeland een sportieve provincie is weten we allemaal. Ook in 2015 hebben we weer volop sportieve evenementen op de agenda staan met onder andere de finish van de Tour de France, het zeilevent Tour de la Voile, de Zeeuwse Kustmarathon en het WK Onderwaterfotografie. Wellicht kunt u zich het nog herinneren, in een eerder blog is er al eens geschreven over de toegevoegde waarde van evenementen in een regio. Maar niet alleen evenementen maken een provincie sportief aantrekkelijk, ook het landschap en voorzieningen bieden ons, zowel de Zeeuwen maar ook de gasten, de mogelijkheid om sportieve activiteiten te ondernemen. Reden genoeg om ons eens te verdiepen in de zogeheten ‘breedtesporter’.

Sport is een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding. Veel mensen beoefenen tijdens hun vakantie een sportieve activiteit, voor sommige als primaire reden maar voor anderen als nevenactiviteit. Sport en toerisme zijn daarom een populaire combinatie, waardoor de nichemarkt sporttoerisme is ontstaan. En zeg nu eerlijk…Zeeland biedt tal van mogelijkheden voor sportieve activiteiten.

In Zeeland hebben we specifiek gekozen om ons te richten op de sporten die je bij uitstek juist in Zeeland goed kan ondernemen; beachsporten, wielersporten en watersporten. Deze keuze is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Deze sporten sluiten naadloos aan bij de LAND IN ZEE! gedachte en past goed bij de identiteit van Zeeland.

Om nog even terug te komen op die breedtesporter. Er is een onderscheid te maken in drie verschillende sporttoeristen; de sportevenementtoerist, de sport ‘legacy’ toerist en de actieve sporttoerist, ook wel breedtesporter genoemd. Maar wie is die actieve sporttoerist nu eigenlijk en bezoekt hij ook Zeeland? De actieve sporttoerist is een deelnemende sporttoerist en geen toeschouwer. Gedacht kan worden aan wintersporters, bergbeklimmers of mensen die reizen om op een bepaalde plaats te surfen of wielrennen. Dit kan vanuit het perspectief van de competitie sport maar kan ook gaan om de recreatieve sporter die als primair, secundair dan wel incidenteel motief heeft om een sportieve activiteit te ondernemen, als onderdeel van een langer verblijf aan de kust.

Een aantal leuke weetjes over de actieve sporttoerist:

  • 10 tot 30% van de hele sporttoeristische markt bestaat uit actieve sporttoeristen
  • De gemiddelde actieve sporttoerist wordt gezien als fysiek actief, HBO of universitair opgeleid, relatief welvarend en met een leeftijd tussen de 18 en 44 jaar
  • Mannen zijn eerder geneigd een sportieve vakantie te boeken dan vrouwen
  • Vrouwen die deelnemen aan een toeristische sportactiviteit hebben meer behoefte aan sociale contacten, ontspanning en het leren kennen van andere culturen tijdens en rondom de activiteit dan mannen
  • De gemiddelde actieve sporttoerist is bereid forse afstanden af te leggen voor de beoefening van een sportieve activiteit
  • Bij de actieve sporttoerist komt veel herhaalbezoek voor

Bent u benieuwd of deze actieve sporttoerist ook Zeeland bezoekt en hoe we kunnen inspelen op hun wensen en behoeften? Lees dan hier de nieuwe themapublicatie. In deze themapublicatie is op basis van theorie en praktijkvoorbeelden gezocht naar handvatten, voor zowel overheden als ondernemers, hoe we Zeeland verder kunnen ontwikkelen tot sporttoeristische bestemming, met de nadruk op de actieve sporttoerist.

« Terug
Snelkoppelingen

Bookmark and Share