Ga direct naar


BLOG: Ga mee naar buiten allemaal!

infobordmaandag 12 januari 2015

Door Kim Provoost

Het nieuwe jaar is begonnen! En natuurlijk horen hier goede voornemens bij. U kent ze wel: afvallen, stoppen met roken, meer sporten etc. Wat zijn uw goede voornemens? Afgelopen vakantie liep ik over het Walcherse strand en besloot ik om dat in 2015 meer te gaan doen; meer genieten van de natuur, meer genieten van buiten zijn in het Zeeuwse landschap.

De natuurlijke omgeving is ook voor toeristen van belang. De uitdaging is dan ook om de natuur en het landschap meer beleefbaar te maken voor de toerist.  In 2014 heeft Kenniscentrum Kusttoerisme in samenwerking met Economische Impuls Zeeland verschillende inspirerende voorbeelden verzameld hoe natuur en toerisme kunnen samengaan. Deze zijn gebundeld in een inspiratiefolder waarin de optimale natuurbeleving voor de gast en kwaliteitsverbetering van de natuur steeds gecombineerd worden met een nieuw verdienmodel voor een ondernemer of organisatie. Met deze folder willen we ondernemers en overheden inspireren voor de toekomst.  We nemen in dit blog alvast enkele voorbeelden onder de loep. Voor de overige voorbeelden verwijzen we u graag door naar de inspiratiefolder.

In de inspiratiefolder komt een aantal internationale, maar ook nationale én regionale voorbeelden aan bod. Zelf ben ik getriggerd door de film ‘De Nieuwe Wildernis’. Een populaire film over het natuurgebied de Oostvaardersplassen. De natuur wordt gebruikt als marketinginstrument voor de regio. Na groot succes in eigen land, blijken er ook volop kansen om de Nederlandse natuur over de grens te promoten. De producent EMS FILMS en NBTC Holland Marketing hebben daarvoor de handen ineen geslagen en starten in het voorjaar van 2015 met een unieke samenwerking op de Duitse markt. Met de campagne ‘Holland Goes Wild’ worden de film en de Nederlandse natuur onder de aandacht gebracht bij de Duitse consument, met als doel die consument naar Nederland te trekken. U zult wel denken: wat kunnen we hier als Zeeland nu mee? Dit najaar verschijnt de nieuwe film ‘Holland, natuur in de Delta’, waarvoor ook opnames in Zeeland worden gemaakt. Wellicht kunnen we met deze beelden ook de buitenlandse markt aantrekken. En dat zouden we kunnen versterken door bijvoorbeeld speciale routes en activiteiten te ontwikkelen.

Een ander inspirerend voorbeeld is crowdfunding. De crowdfundingactie in Zeeland ‘Red de Roggenplaat’ van Nationaal Park Oosterschelde en Natuurmonumenten heeft enorm veel aandacht gegenereerd en betrokken burgers hebben inmiddels bijna 13.000 euro ingelegd. Hoewel slechts een kleine bijdrage in de totale kosten, heeft dit er mede toe geleid dat de Rijksoverheid onlangs 6,3 miljoen euro beschikbaar stelde om de Roggenplaat te redden. Provincie Zeeland zal de rest van het bedrag bijleggen. De zandopspuiting is van belang om de tienduizenden steltlopers en tientallen zeehonden een plekje te geven. Ook voor vogels is de Roggenplaat een belangrijke voedselplek. Belangrijk om dit dus goed te beheren, ook voor het toerisme. Crowdfunding kan dus worden ingezet om het maatschappelijke draagvlak voor natuur tastbaar te maken.

Naast alle inspiratie voor anderen, zijn wij ook zelf zijn al aan het werk met natuur en toerisme. Het rapport “De Kust is breder dan het strand” van Staatsbosbeheer was aanleiding voor Impuls Zeeland en Kenniscentrum Kusttoerisme om te bekijken hoe de parkeerplaatsen langs de Walcherse kust optimaal kunnen worden ingericht als startpunt voor (strand)beleving van de gast. De komende maanden gaan Kenniscentrum en Impuls aan de slag met een verkenning in de gemeente Veere. De resultaten van het onderzoek zullen in maart/ april gepresenteerd worden. Heeft u nog andere ideeën voor de toekomst hoe we natuur en toerisme beter kunnen verbinden? Dan horen we dit graag van u.

Tenslotte willen we u een goed 2015 wensen! Misschien voor u als lezer ook een goed voornemen om meer van de natuur te gaan genieten? Wellicht tot ziens op het Walcherse strand of één van de andere prachtige plekken!

 

« Terug
Snelkoppelingen

Bookmark and Share