Ga direct naar


SusTRIP Research Forum: 'Economic Impact Modelling in Tourism'

2 Seas cartouche NL - kleinvrijdag 19 maart 2010 10:29

In het kader van het SusTRIP project organiseerde het Kenniscentrum (Kust)toerisme op 19 maart jl. het eerste Research Forum uit een reeks van vier. Thema van deze editie: ‘Economic Impact Modelling in Tourism’.

Jeroen Klijs, promovendus aan de NHTV, doet onderzoek naar methoden om de economische impact van toerisme op een bestemming te berekenen. Momenteel zit hij in de beginfase van zijn onderzoek waarin hij tal van impactmodellen inventariseert en de toepasbaarheid ervan bepaalt. Het Research Forum bood hem de gelegenheid om kennis te nemen van de expertise uit de regio’s van de SusTRIP partners. De bijeenkomst werd - naast de SusTRIP partners - bijgewoond door een internationaal gezelschap van experts.

Gastspreker Peter Lane van het English Tourism Intelligence Partnership gaf in zijn presentatie het belang aan van dergelijke modellen en hoe deze in de praktijk worden ontwikkeld en toegepast. Vervolgens presenteerde en onderbouwde Rob van der Holst van het Centraal Bureau voor de Statistiek de methode van de Tourism Satellite Account voor Nederland en tegen welke beperkingen en uitdagingen hij hierbij aanloopt. Hierna was het de beurt aan Elisabeth Vilain van het ‘INSEE French Statistics Institute’. Zij vertelde over een methode waarmee de werkgelegenheid die voortkomt uit het toerisme kan worden gemeten. Daarna presenteerde Minou Schreuder van ‘ZKA Consultants & Partners’ het door ZKA ontwikkelde en geëvalueerde impactmodel. Ten slotte presenteerde Armel Rucet van het ‘Pays-de-la-Loire Tourism Board’ een onderzoeksmethode waarmee de economische impact van toeristen in een bepaald geografisch gebied kan worden onderzocht.

Door het samenbrengen van deze experts ontstond een interessante en erg vruchtbare discussie. Er werden over en weer veel vragen gesteld over de onderzoeksopzet van de verschillende methodes en ook werden de beperkingen van enkele modellen boven water gehaald. Al met al hebben zowel de presentaties van de modellen maar zeker ook de daaropvolgende discussies, Jeroen een goede voedingsbodem gegeven waarmee hij zijn onderzoek kan voortzetten.

 

 

 

Lees het verslag van de bijeenkomst en bekijk de presentaties:

 

« Terug

Snelkoppelingen

Bookmark and Share