Ga direct naar


VrijetijdStudiedag "Duurzaam: niet denken maar doen!"

2009-11 Uitnodiging VrijetijdStudiedagdonderdag 05 november 2009 12:00

Kenniscentrum (Kust)toerisme en Vrijetijdsnetwerk organiseerden op 5 november jl. de VrijetijdStudiedag "Duurzaam, niet denken maar doen!". Op deze dag werd duurzaamheid in de toeristische en vrijetijdsindustrie kritisch tegen het licht gehouden en was er een Duurzaamheidscarrousel: vier cases waarin onderzoek en praktijk op het gebied van duurzaamheid worden gecombineerd. 

           

Terugblik
Margot Tempelman, coördinator van het Kenniscentrum (Kust)toerisme opende de bijeenkomst. Zij verwees naar de grote aandacht voor de term duurzaamheid en stelde de vraag of er niet meer gedaan moest worden aan duurzaamheid, in plaats van er zo veel over te denken en praten.

Brian Wheeller (o.a. NHTV Breda, University of Tasmania) hield de aanwezigen een spiegel voor: is duurzaam toerisme en recreatie wel een reële ambitie? Hij noemde het opvallend dat wanneer de economische impact van toerisme wordt berekend, er zo veel mogelijk indirecte en afgeleide effecten worden meegeteld. Dan blijkt toerisme tot de grootste economische sectoren van de wereld te horen. Wanneer er over duurzaam toerisme wordt gesproken, dan wordt ineens niet meer gekeken naar indirecte en afgeleide effecten. Vandaar dat hij stelde: "We must exit fantasy-land and contextualise the sustainability debate within the wider arena of power, economics, greed, politics, corruption, racism, religion and hypocrisy." en: "Tourism is simply too complex to be captured effectively in a deterministic model."

Na deze sombere visie kwamen een viertal cases aan bod, waarin werd aangetoond dat er zeker wel wordt gewerkt aan het verduurzamen van toerisme en recreatie. 
René van der Duim (Wageningen Universiteit) ging in op internationaal toerisme: is hiervan een duurzame handel te maken? Hij noemde hierbij de tweestrijd tussen de mens als burger en de mens als consument. De burger wil goed zijn voor de maatschappij, voor de consument is prijs echter de prioriteit. Een eerlijke afweging is dan ook alleen mogelijk als ook externe kosten worden doorberekend aan die consument. Klik hier om zijn presentatie te bekijken. René verwees naar een aantal websites:
http://www.dutchsustainabletrade.com/nl/home
http://www.travelife.eu/index.php?id=1
http://www.forumforthefuture.org/projects/tourism-2023/

Britta Albers (Hogeschool INHOLLAND) ging in op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij evenementen. Zij vertelde dat de evenementenbranche hierin al diverse stappen onderneemt vanwege het duurzaam aanbesteden (van o.a. bedrijfsfeesten en congressen) door overheden. Bij publieksevenementen is maatschappelijk verantwoord ondernemen eveneens in opmars, waarbij organisatoren zich weliswaar afvragen in hoeverre dit nodig is als zij reeds een maatschappelijk doel met hun evenement dienen. Belangrijk bij evenementen is om niet alleen aandacht te besteden aan people, planet en profit, maar óók aan pleasure! Bekijk haar presentatie hier.

Erik van Dijk (Stichting KMVK) vertelde over de Green Key, een keurmerk voor duurzaam ondernemen in de recreatiesector. Door aan een aantal normen te voldoen, kan een ondernemer een bronzen, zilveren of gouden Green Key behalen. Hierbij ontstaat soms een spanningsveld tussen normen en comfort: een regendouche is een luxe product voor gasten, maar past normaliter niet binnen de normen van de Green Key. Een hotelondernemer heeft een toeleverancier gevraagd om binnen de normen toch een regendouche te ontwikkelen, door dergelijke innovaties gaan duurzaamheid en comfort toch hand in hand. De Green Key is geschikt voor ondernemers die zelf aan de slag willen met duurzaamheid. Bekijk zijn presentatie hier.  

Brigitte Pommée (Hogeschool Zeeland) en Monica de Vast (Duurzame jachthaven van de toekomst) presenteerden samen een case. Monica werkt bij de ontwikkeling van de Duurzame jachthaven van de toekomst volgens de principes van cradle-to-cradle. Brigitte licht dit concept toe, uitgangspunten zijn o.a. "afval bestaat niet" en "geniet van diversiteit". Dit laatste principe is natuurlijk bij uitstek geschikt voor toerisme en recreatie, hiermee ontstaat onderscheidend vermogen voor bestemmingen. In haar project Cradle-to-cradle Islands werken zeven Zeeuwse bedrijven mee, waarvan twee toeristische bedrijven. De Duurzame jachthaven van de toekomst is er hier één van. Monica vertelt dat de keuze voor duurzaamheid en het cradle-to-cradle concept het ondernemen niet altijd eenvoudiger maakt, niet vanuit kostenperspectief, maar ook niet vanuit het perspectief van de gast: die komt immers alleen voor die vierde "p" van pleasure. Bekijk hier de presentatie van Brigitte.

Paul Peeters sloot de bijeenkomst af. Hij startte met een spel waarbij twee deelnemers over hun vakantie vertellen, op basis waarvan hij de vakantievoetafdruk berekent: de impact op het milieu. Dit kan via de website http://vakantievoetafdruk.nl/. Hierna ging hij in op de nieuwe publicatie "Reizen op grote voet 2008", waarin de carbon footprint van het vakantiegedrag van de Nederlanders is berekend. Door het toenemende aantal verre reizen van Nederlanders is de carbon footprint in de periode 2002-2005-2008 flink gegroeid. Dit rapport toont dat meten noodzakelijk is, nadenken over de maatregelen om de carbon footprint te verkleinen is de volgende stap, waarna doen het devies is. Bekijk hier zijn presentatie.   

« Terug

Snelkoppelingen

Bookmark and Share