Ga direct naar


Ruim 10 miljoen toeristische overnachtingen in Zeeland

Eddy Westveer - Badhotel Domburg (vierkant)vrijdag 24 maart 2017 13:18

CBS heeft de voorlopige jaarcijfers over toerisme in Nederland gepubliceerd. Volgens het CBS werden in Nederland in 2016 106,6 miljoen toeristische overnachtingen doorgebracht, waarvan 63% door Nederlandse- en 37% door buitenlandse toeristen. Het aantal nachten dat buitenlandse toeristen in Nederland verblijven stijgt al jaren. In 2016 steeg dit aantal met 6 procent naar ruim 39 miljoen overnachtingen. Het aantal overnachtingen van Nederlanders groeide in datzelfde jaar met slechts 1 procent.

In Zeeland werden in 2016 10,1 miljoen nachten geteld, 2% meer dan in 2015. Ook in Zeeland groeit het aantal nachten van buitenlandse toeristen opnieuw, met ruim 3%. Het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten in Zeeland is na een daling in 2015, weer gestegen met 1%.

Bron: CBS, bewerkt door Kenniscentrum Kusttoerisme (*voorlopige cijfers)

Kijkend naar type accommodatie, zien we in Zeeland een groei van het aantal overnachtingen op bungalowparken. Het toeristisch kamperen is na een lichte daling in 2015, ook in 2016 weer licht afgenomen. Het aantal hotelovernachtingen in Zeeland is met 9% opvallend gestegen.

Bron: CBS, bewerkt door Kenniscentrum Kusttoerisme (*voorlopige cijfers)

CBS meet het aantal overnachtingen bij toeristische accommodaties. In dit onderzoek worden kleine (vaak particuliere) logiesaanbieders niet meegenomen en ook het verblijf van vaste gasten (mensen met een eigen vakantieverblijf zoals een stacaravan, boot of tweede woning) telt niet mee. CBS brengt dus slechts een deel van het toerisme in beeld. De inschatting van Kenniscentrum Kusttoerisme is dat de totale omvang van overnachtingen in Zeeland nog zo’n 30% groter is. Kenniscentrum Kusttoerisme werkt nauw samen met Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten om deze cijfers in beeld te krijgen.

CBS publiceerde nu de voorlopige cijfers, definitieve cijfers worden tegen de zomer verwacht. Kenniscentrum Kusttoerisme zal deze cijfers analyseren en publiceren in de jaarlijks leaflet met kerncijfers over toerisme in Zeeland.

 

 

 

 

 

 

« Terug

Snelkoppelingen

Bookmark and Share