Ga direct naar


Airbnb aan de kust

Airbnb publicatie (vierkant)woensdag 19 april 2017

10 jaar geleden zou het voor het merendeel van de bevolking ondenkbaar zijn om aan onbekenden je huis te verhuren of bij mensen in de auto te stappen die geen vergunning hebben. Nu is het de normaalste zaak van de wereld om in een bed te slapen van een onbekende, zoals bij Airbnb.

Airbnb is een ontwikkeling die met name in haar beginstadium positief werd ontvangen. Het heeft vooral door zijn sociale component een grote gunfactor. Deze innovatie die zo klein begon, groeit in rap tempo maar daarmee groeit ook het aantal critici.

Zo zijn overlast voor omwonenden, belastingontduiking en oneerlijke concurrentie veel gehoorde bezwaren tegen Airbnb. Bezwaren die mede door nieuwsberichten en bijvoorbeeld de uitzending op 18 september 2016 van Tegenlicht, landelijk nieuws werden.

In vrijwel al deze nieuwsberichten had het betrekking op grote steden zoals Amsterdam. Waar cijfers over de impact van Airbnb op grote steden als Amsterdam reeds bekend zijn, ontbreekt inzicht in andere belangrijke toeristische bestemmingen in Nederland zoals de kust. De vraag is of deze effecten die zo sterk voelbaar zijn bij grote steden, ook van toepassing zijn voor Nederlandse kustbestemmingen.

Deze vraag vormde de aanleiding voor deze gemeenschappelijke publicatie van Hotelschool Den Haag en Kenniscentrum Kusttoerisme (onderdeel van HZ University of Applied Sciences) over het effect van Airbnb op de Nederlandse Noordzeekust.

Bekijk hier de publicatie. 

« Terug
Snelkoppelingen

Bookmark and Share