Ga direct naar


De nieuwe elite

nieuwe eliteMonday 03 June 2019

By Jorrit Bijl

Domburg is van oudsher de plaats in Zeeland waar je gezien wilt worden. Hier komt het gegoede publiek. Zij rijden mooie auto’s, hebben luxueuze vakantiewoningen en brunchen, lunchen en dineren op stand. Helaas sterft deze elite langzaam uit. De dingen waar de elite zich mee kon onderscheiden zijn steeds vaker mainstream. Denk hierbij aan golf of eten in een sterrenrestaurant. Natuurlijk zijn hier de nodige centen voor nodig maar ze zijn niet langer onbereikbaar voor de middenklasse en dus niet meer onderscheidend.

Met het sterven van deze elite staat een nieuwe elite op. Een elite die minder waarde hecht aan bezit, maar zich onderscheidt door haar verhaal. In het verhaal benadrukt ze haar verfijnde kennis, cultuur en duurzaamheid. Zij kiezen bewust voor de lokaal gemaakte biologische appelsap. Verblijven het liefst in een niet-standaard accommodatie. De accommodatie moet bijdragen aan het verhaal. Uniek, circulair en gemaakt van materialen uit de regio passen bij zo’n verhaal. Daarnaast bezoeken zij ook graag niet-mainstream theater om te laten zien hoe breed zij cultureel zijn georiënteerd. Onder het genot van een lokaal gebrouwen biertje bespreken zij met de nodige afgunst de massale bouw van standaard vakantiewoningen. Deze streefklasse noemen sommigen dan ook wel de quinoa-klasse. 

De vraag is of deze nieuwe elite zich thuis gaat voelen in Domburg of dat zij het binnenland van Zeeland prefereren. Wat past bij hun verhaal? Op welke manier kan de vakantie of hun dagje uit hun maatschappelijke positie nog beter benadrukken?

Of het nu gaat om de oude of nieuwe elite.. uiteindelijk willen ze zich net als bestemmingen onderscheiden van de massa!

 

bron:

Elizabeth Currid-Halkett (2017). The sum of all small things.

Yavuz, M. (2019) Essay Over thuis zijn – en juist niet thuis zijn. Als een zomerjas. De Groene Amsterdammer

« Back

Snelkoppelingen

Bookmark and Share