Ga direct naar


Plastic Soup

john-cameron-723866-unsplash plastic soupThursday 28 February 2019

By Jorrit Bijl

Afgelopen week werd vanuit de Rijksoverheid met een 70 tal partijen het plastic pact afgesloten. Ondanks dat vele partijen waaronder Greenpeace en de Plastic Soup Foundation zich niet konden vinden in de te lage ambities van het pact, blijkt nu ook de politiek zich er van door drongen te zijn dat onze (plastic) afvalberg te groot wordt.

De rol van het toerisme  in relatie tot (plastic) afval is tweeledig. Enerzijds zijn toeristen mede 'veroorzaker' van de steeds maar groeiende afvalberg, anderzijds zijn toerisen het ‘slachtoffer’ omdat het plastic een impact heeft op een bestemming.

Zo heeft de Mount Everest te kampen met een afvalprobleem. De groeide groep bezoekers van de Mount Everest, aan met name de Chinese kant, produceren veel afval. Daarbij maakt de hoogte het moeilijk om het afval af te voeren. Uiteindelijk heeft China er onlangs voor gekozen om een deel van de berg voor bezoekers af te sluiten.

Tegelijkertijd leidt de plastic afvalstroom -veroorzaakt door met name de inwoners van Bali- tot een minder aantrekkelijke bestemming. In het ‘plasticseizoen’  spoelen er tienduizenden kilo’s (plastic) afval aan verspreid over de zuidelijke stranden van Bali. Het zonnen of zwemmen tussen plastic afval past echter niet bij de beleving van de toerist.

Ook dichterbij huis is de toeristische sector mede verantwoordelijk voor de groeiende berg afval. Zo wordt er gemiddeld 370 stuks afval per 100 meter op het Noordzeestrand aangetroffen, waarvan 93% bestaat uit plastic. Behalve netten, touw en vispluis staan kleine stukjes plastic, plastic doppen, snoep- chips- en snackverpakkingen in de top 5 meest gevonden items. In totaal haalt Stichting strandexploitatie Veere jaarlijks 347 ton aan afval op van de 28 kilometer strand.

Momenteel is HZ University of Applied Sciences op uiteenlopende wijze bezig met deze afvalberg. Zo werkt HZ met verschillende partijen, waaronder RWS, IVN en overheden samen aan een schone Schelde. Studenten van Data Science programmeren camera’s om plastic afval te detecteren. De Greenoffice van de HZ voert in samenwerking  ‘Doe Mee, Verlos de Zee!! clean-ups. Wij zouden als Kenniscentrum Kusttoerisme ook graag een bijdrage leveren door bijvoorbeeld onderzoek te doen naar de garbage foodprint van toeristen en de sector maar ook de impact van afval op een bestemming als Zeeland. 

« Back

Snelkoppelingen

Bookmark and Share