Ga direct naar


Op culinaire zoektocht in Zeeland!

Balk food2Monday 28 November 2016

By Joeri Bulder

‘Food’ is hip! In alle soorten en maten, we houden er van. Thuis houden we hoeveelheden en inname in de gaten maar op vakantie laten we het vaak wat meer los. “Waarom op ’t eten letten? Het is toch vakantie?”. Dit betekent echter niet dat er helemaal nergens meer naar wordt omgekeken. Het is bijvoorbeeld steeds belangrijker aan het worden om te weten op welke manier het eten op het bord terecht komt of dat het eerlijk geproduceerd wordt, dat het biologisch is geproduceerd (Voedingscentrum, 2016) en of het überhaupt wel uit de buurt komt – ook op vakantie. Dat is wel duidelijk uit de gigantische hoeveelheden blogs en fora op het internet die daar tegenwoordig over gaan.

“Wij? Wij gaan al jaren naar Italië, zo lekker dat eten daar – ik zou niets anders meer willen”
Via-via kennen veel mensen wel iemand die dit jaarlijks paraat heeft staan als antwoord op de vraag; “Waar gaan jullie naar toe op vakantie?”. Logisch natuurlijk, Italië is synoniem aan lekker eten en staat voor kwaliteit en de ‘couleur locale’ – elke regio heeft zijn eigen specialiteit, zo is de Pizza van grote waarde voor de stad Napels en komen Parmaham en Parmezaanse kaas uit, jawel, Parma. Maar denk ook aan cappuccino, olijven, tiramisú en huisgemaakt Italiaans ijs. Veel mensen zijn weg van het Italiaanse eten en drinken en geven dit op als motivatie om naar het land op vakantie te gaan.

‘Food’ is zich steeds meer aan het ontwikkelen als aanjager om een bepaalde bestemming te kiezen (Kim et al. 2009). Toeristen vinden het steeds belangrijker dat er op een bestemming een aantrekkelijk en onderscheidend aanbod is, bij voorkeur met een lokale of regionale teint. Dat men iets kan vinden wat zo goed en speciaal is dat het thuis niet overtroffen kan worden. Uit een onderzoek van reiswebsite Expedia onder hun leden bleek al dat meer dan de helft van de ondervraagden de lokale cuisine meeneemt in de bestemmingskeuze (Riepema, 2016).

‘Food’ is iets waar een regio trots op kan zijn, ook Zeeland is trots op haar regionale specialiteiten. U kent natuurlijk wel de Zeeuwse specialiteiten waaronder natuurlijk de zeevruchten zoals mosselen, oesters en de Oosterscheldekreeft. Maar ook voor de zoetekauw biedt Zeeland soelaas met de Bolus en de Zeeuwse babbelaars. Op groentevlak heeft Zeeland ook wat te bieden met haar Zeekraal en Lamsoor. Maar toch wordt de Zeeuwse gastronomie niet genoemd als hoofdzakelijke reden om naar Zeeland op vakantie te gaan, daar staat het strand nog altijd stipt op nummer één.

In het kader van gezondheid is ‘Food’ ook een belangrijk aspect. In hoeverre is het bezig zijn met goed en gezond eten van invloed tijdens de vakantie? Niet zozeer alleen bij het uit eten gaan maar ook bij het zelf koken? Gezond eten is een van de factoren die al is meegenomen in het onderzoek ‘Gezondheidstoerisme, daarin werd gevraagd in hoeverre men meer aan het gezonde eten denkt thuis en op vakantie en daaruit concludeert men ook dat er zeker ook over gezond en verantwoord eten nagedacht wordt op vakantie.

Redenen genoeg dus voor ons om hier verder in te duiken. Kenniscentrum Kusttoerisme doet onderzoek naar de rol van voeding in de toeristische ontwikkeling van Zeeland, hierbij word ingezoomd op het gezondheidsaspect en in hoeverre typische Zeeuwse producten gebruikt worden tijdens de vakantie en/of daguitstap!

“Wij? Wij gaan al jaren naar Zeeland, zo lekker om een mosseltje te eten op het strand – ik zou niets anders meer willen”

Wilt u ook een bijdrage leveren aan dit onderzoek? Dat kan! Door deze vragenlijst in te vullen draagt u bij aan ons onderzoek naar Culinair Zeeland. Met de resultaten kunnen de toeristische bedrijven en overheden u in de toekomst nog beter van dienst zijn. De verwerking van uw antwoorden gebeurt volstrekt anoniem door onafhankelijke onderzoekers.

« Back
Snelkoppelingen

Bookmark and Share