Ga direct naar


'Oudewijvenzomer' doorbrengen aan Zeeuwse kust of Duitse Oostzeekust?

balk oudewijvenzomerTuesday 13 September 2016

By Joeri Bulder

‘Altweibersommer’, ofwel ‘Oudewijvenzomer’ is een begrip dat oorspronkelijk uit Germaanse en Noorse mythologieën komt, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld. De term ‘oudewijven’ wordt teruggevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinden.

Voor de beroepsbevolking is het met name een tijd waarin we elkaar tijdens werktijd lekker maken over het prachtige nazomerweer of hier een klaagzang in koor over opvoeren: “wat een weer hé, zo jammer dat we binnen zitten”. Samen balend van het feit dat de temperaturen nog wat verder oplopen.

Dat de zomer voorbij is gevlogen moge duidelijk zijn, aangezien aan de Zeeuwse kust, de zomer onbewust met een rotgang is genoten. Is dan ook de tijd voorbij waar eenieder onbewust in het Duits wordt aangesproken? Als ik zo vriendelijk mag zijn, Blɸf te citeren. De ‘Altweibersommer’ is namelijk nog hier, aan de kust.

Ook in de nazomermaanden is Zeeland een heerlijke plek om te vertoeven. En dat weten onze oosterburen ook. Makkelijk bewegen ze zich richting de Zeeuwse stranden voor bijvoorbeeld een weekend, midweek of langer. Uit bronnen van het CBS kunnen we zien dat er in 2015 in de maand september 65.000 Duitsers op bezoek zijn geweest in Zeeland. In 2014 waren dat er zelfs 67.000 in dezelfde maand.

De Duitse gasten hebben een voorliefde voor onze Zeeuwse kusten. In het onderzoek ‘De Customer Journey’ van het Kenniscentrum Kusttoerisme in 2015, blijkt dat de Duitse gast met name het Zeeuwse landschap intens beleeft. De frisse (zee)lucht en de zonsondergang in goed gezelschap ervaren, zijn genoemd als factoren voor het ultieme ‘geluksgevoel’.

Met de verwachte weersvooruitzichten gaan de Duitse gasten dus een flinke pot ‘geluksgevoel’ tegemoet, waar vergezichten over de Noordzee geen probleem moeten zijn.

Dat Duitse gasten (met name gasten vanuit het Duitse grensgebied) hier graag komen, is iets wat men al zo lang weet. De Duitsers uit het noorden hebben hun ‘eigen’ kusten als je ze zo kan noemen, aangezien ze het hier ook in de zomer ‘eigen’ maken. In ieder geval, één daarvan is de Duitse Oostzeekust. Een kustlijn die loopt van de Deense grens, langs havensteden Kiel en Rostock naar de Poolse grens. Bekend van badeilanden zoals Rügen en Usedom. Maar wat weten we nu eigenlijk over de Duitse Oostzeekust? Wat zoekt de Duitse gast aan zijn ‘eigen’ Oostzeekust en wat kunnen wij daar in Zeeland van leren? Is de Duitse Oostzeekustgast, een gast die wij in Zeeland ook graag willen ontvangen? Deze vragen staan centraal tijdens mijn afstudeeronderzoek dat ik de komende periode voor Kenniscentrum Kusttoerisme ga uitvoeren. Later dus meer nieuws hierover!

Voor nu zeg ik, lekker genieten van de nazomerdagen en natuurlijk hopen dat het in de weekenden ook nog mooi is zodat we ons kunnen voegen bij het ‘oudewijven’ gezelschap uit Duitsland.

Joeri Bulder
Student International Business and Languages, HZ University of Applied Sciences.« Back
Snelkoppelingen

Bookmark and Share